Десетото юбилейно издание на маратона събира средства за стипендия на студент в МУ – Плевен.

На 19 май се проведе десетото, юбилейно издание на Маратона на приятелството в Плевен. Събитието привлече над 800 души, като сред тях бяха бегачи от Алжир, Беларус, България, Великобритания, Германия, Индия, Италия, Нидерландия, Румъния, Русия, Шри Ланка, Украйна и САЩ.

Най-възрастният участник тази година беше 87-годишният Петър Петров, а за осми път в маратона взе участие и 75-годишният Алън Кей, най-възрастният сред чуждестранните състезатели.

Всички участници в събитието бягаха в подкрепа на благотворителна кауза – стипендия за отличен студент от Медицински университет в Плевен, загубил единия или двамата си родители или израснал в специализирана институция. Инициативата е част от кампанията „Готови за успех“ на фондация BCause.

По време на Маратона традиционно се проведе и масов крос съвместно с БАЛИЗ в подкрепа на хората с различни способности.

Юбилейното издание на Маратона на приятелството беше открито с приветствие от кмета на община Плевен, д-р Валентин Христов, и председателя на Общинския съвет, доц. д-р Иван Малкодански, който също стартира в три километровия крос „Аз мога“. Посланикът на САЩ в България, Н. Пр. Кенет Мертен, поздрави организаторите и участниците с послание, прочетено при откриването на надпреварата. Той подчерта, че Плевенският маратон е символ на силата на човешкия дух и приятелството, и помага за изграждането на общество, в което хората с увреждания получават уважение за своите способности, таланти и потенциал.

Името „Плевенски маратон на приятелството“ даде Илие Рошу, румънски полковник от запаса, пробягал над 280 маратона със знамена в ръце с послание за приятелство и мир. Станислав Георгиев организира първото издание на Маратона през 2014г и влагаше цялото си сърце да го развие като благотворително събитие и празник на родния си град.”сподели г-жа Станимира Георгиева от социално предприятие „Айс-Оупън“, съорганизатор на събитието и добави:

„Щастлива съм, че вече 10 години, заедно с нашите партньори, продължаваме делото им да събираме малки и големи от близо и далеч в Плевен, за да споделяме радостта от спорта и да възпитаваме дух на единство и приятелство сред младите хора”.

Сред официалните гости бяха Пламен Тачев, народен представител, Гроздан Караджов, народен представител и бивш министър на регионалното развитие, Оливър Патън от посолството на Великобритания в България, Александру Додан, заместник-посланик на посолството на Република Румъния, Ерик Бърнет, заместник директор на Англо-Американското училище в България. Всички те приветстваха участниците и им пожелаха успех на старта.

Участниците в състезанието бяха разпределени в шест основни дисциплини – предизвикателния 42,2-километров класически маратон, 21,1 км полумаратон, щафета (2 х 10,55 км), 10,55 км, 3-километров безплатен масов крос „Аз мога“, както и детското бягане Fun Run Kids. За поредна година дисциплината, която привлече най-много участници, беше Fun Run Kids – над 400 деца се включиха в бяганията, разделени в три възрастови групи.

Наградите за победителите във всяка категория бяха връчени от представители на партньорите от ЗД „Евроинс“, „Леони България”, „Джуниър Ачийвмънт България”, „Нестле, „Декатлон”, Община „Плевен“ и Посолство на Румъния на сцената на централния площад „Възраждане“.

Англичанинът Нейтън Флеър е победителят в десетото издание на Маратона на приятелството. Той пробяга класическата дистанция от 42.195 км за 2:46:32 ч. Негови подгласници станаха Антон Кадиев и Йосиф Йосифов. Най-бърза при жените отново беше 59-годишната Малина Иванова с време 03:59:15 ч. Нейни подгласнички станаха Нина Русева на второ и Биляна Шуманова на трето място.

Оспорвана надпревара тази година имаше и в полумаратонската дистанция. Най-бързи в нея бяха Николай Ефремов (1:23:25 ч.) от Asics FrontRunner Team, следван от Асен Вътев и Цветелин Маринов. При жените спечели Маргарита Дренова с време 1:45:29 ч., пред Боряна Ангелова и Галя Ючорманска.

Първите места на 10.55 км заеха Георги Гергов с 00:36:05 при мъжете и Веселка Дилянова с 00:43:19 при жените. На второ и трето място се класираха съответно: Генади Генадиев (00:40:57) и Станислав Кожухаров (00:42:15) – при мъжете и Цветелина Христова (00:44:28) и Олександра Кирилова от Украйна (00:45:03) – при жените.

В щафетата първото място зае отбор „Русе тича” на Михаил Минев и Стефан Станчев (01:28:22 ч.) с подгласници отбор „Канарчета” – Цветелин Гергов и Красимир Марински (01:30:24) и отбор „Стоянови в атака” – Светозар и Мария Стоянови (01:34:56).

През годините Маратонът на приятелството в Плевен се утвърди като едно от най-обичаните и чакани събития за региона, привличащо разнообразна аудитория. Маратонът не е просто състезание за утвърдени бегачи, а спортен и културен празник, на който всяка година присъстват стотици плевенчани и гости на града. И тази година по време на събитието посетителите имаха възможност да се включат в групови занимания и спортове в рамките на инициативата Park+, подкрепена от DECATHLON България.

В организацията на Маратона на приятелството тази година участваха доброволци от България, САЩ, Великобритания, Бразилия и Румъния, както и представители на ромската общност в Плевен. С екипната си работа те доказаха, че изграждането на справедлива социална среда е кауза, която стои над всякакви езикови и културни бариери и държавни граници.

Десетият Маратон на приятелството в Плевен се организира от водещи фондации и социални предприятия в България, чиято основна мисия е да подкрепят хора в неравностойно положение и с различни способности: „Айс-Оупън“, СК „Да Бягаш“Фондация „Сошъл Фючър – Jamba”Национален алианс за социална отговорност, в партньорство с Община Плевен, СК „Elite Running” от Румъния, Българска асоциация за лица с интелектуални затрудненияФондация BCauseАутизъм Днес, и с подкрепата на много компании, за които корпоративната и социална отговорност, приносът към изграждането на справедлива социална среда и устойчиво бъдеще са залегнали в основата на бизнеса им.

Снимки от 10-ти Маратон на приятелството Плевен 2024

Фотограф: Даниел Колев